Η ζωή όπως είναι, Ηρώ Σκάρου

Μια εξαιρετική μέρα για την εκκίνηση αυτού του ιστολόγιου. Βασισμένο σε μια ιδέα που γεννήθηκε περίπου ένα χρόνο πριν, στη διάρκεια του πρώτου lockdown και - επιτέλους - υλοποιείται.

Μια εξαιρετική ημέρα για να αναλογιστούμε τη Ζωή όπως είναι… Ή όπως θα έπρεπε να είναι ή όπως θα θέλαμε να είναι…

Στη δύσκολη αυτή χρονιά όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, ανατροπές, προβλήματα, επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων. Σίγουρα βρεθήκαμε, έστω στιγμιαία, ενώπιος ενωπίω με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ίσως αυτή η ευκαιρία για ενδοσκόπηση να αποτιμηθεί ως ένα από τα οφέλη που αποκομίσαμε από την πανδημία.

Είναι και μερικά βιβλία που μας καθοδηγούν με τρόπο αναπάντεχο και διακριτικό σε αυτό το δύσκολο και ταυτόχρονα απολαυστικό ταξίδι αυτοαντίληψης. Σε αυτή την ομάδα αναγνωσμάτων συμπεριλαμβάνεται η εξαιρετική συλλογή διηγημάτων της ταλαντούχας Ηρώς Σκάρου με τίτλο "Η ζωή όπως είναι", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Η συλλογή αποτελείται από 24 μικρά αριστουργήματα, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οικείες φιγούρες, άνθρωποι που ίσως έχουμε ήδη συναντήσει ή με τους οποίους ενδεχομένως έχουμε συμβιώσει. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ανακαλύψετε ότι σε κάποια από τις ιστορίες λίγο έλειψε να πρωταγωνιστείτε εσείς.

23 και ένας ήρωες μας παρακινούν να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Όπως κάνουν εκείνοι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιλογές, τις ενέργειες, τις ψυχικές ορμές, την ατολμία, την απάθειά τους. Η τύχη, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο διάβα τους, τα συγκεκριμένα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο καθρέφτης που τους φέρνει αντιμέτωπους με τα «θέλω» και τα «πρέπει». Ακροβατώντας ανάμεσα στο ιδεατό και στο προφανές, ανάμεσα στο αναπάντεχο και στο αναπόφευκτο, οι ήρωες της Ηρώς Σκάρου επιλέγουν την πορεία προς την προσωπική τους λύτρωση. Κάποιες φορές με ηχηρές συνέπειες και πάντοτε με τρόπο αποκαλυπτικό.

Ο λόγος της συγγραφέα είναι λιτός, άμεσος, με στακάτο ρυθμό και έξοχες παύσεις που προσδίδουν στο κείμενο ζωντάνια, ροή και χρώματα. Με τρόπο αριστοτεχνικό οι λέξεις μετατρέπονται σε εικόνες και παρασύρουν τον αναγνώστη σε μια εναλλαγή από δρώμενα, προσφέροντας μια σχεδόν κινηματογραφική εμπειρία. Περίτεχνα διηγήματα που κινητοποιούν σε ενεργό συμμετοχή. Και ενώ η διατύπωση είναι αφαιρετική, η πληρότητα των χαρακτήρων και των νοημάτων δεν διαταράσσονται. Νομίζει κανείς ότι γνώριζε από πάντα και σε βάθος τους ήρωες, τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους.

Με τη δεύτερη συλλογή διηγημάτων της, η συγγραφέας αναδεικνύεται σε δεινό τεχνίτη του διηγήματος. Τιθασεύει τις προκλήσεις που θέτει εξ ορισμού η μικρή φόρμα και αξιοποιεί την ευελιξία που αυτή προσφέρει. Έτσι, χωρίς περιορισμό στο ύφος, καταπιάνεται με ποικιλία θεμάτων: αναλύει ψυχικές καταστάσεις και αναφέρεται σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Κάθε διήγημα αποτελεί το έναυσμα για βαθύτερο προβληματισμό και τελικά προσωπική ανασυγκρότηση. Τι κρατάμε, τι αφήνουμε, τι αναθεωρούμε; Πώς πορευόμαστε στη συνέχεια;

 

Εφόσον νιώθετε έτοιμοι για μια λυτρωτική κατάδυση στο σύνολο των σκέψεων και των συναισθημάτων, σε αυτή την νοητή ολότητα που ορίζει την καθημερινότητά μας, επιλέξτε το βιβλίο αυτό ως το επόμενο ανάγνωσμα. Οι συγκλονιστικές δόσεις υποκειμενικής αλήθειας που ορίζουν την πορεία των πρωταγωνιστών στα υπέροχα διηγήματα αυτής της συλλογής θα σας δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να προσεγγίσετε τη δική σας προσωπική αλήθεια.

Καλή ανάγνωση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαντά ο Άρης Σφακιανάκης

Σκέψεις με αφορμή το μυθιστόρημα «Εκεί που ζούμε», του Χρίστου Κυθρεώτη (εκδόσεις Πατάκη)

Δεδικαίωται; της Ηρώς Σκάρου