Προτάσεις για ερωτευμένους & μη


Περί έρωτος ο λόγος, φυσικά.

Είτε τον γιορτάζουμε κάθε μέρα (καρδούλες παντού) είτε μόνο μια φορά τον χρόνο κάθε 14η Φεβρουαρίου (it’s the final countdown) είτε ποτέ (γιατί έτσι μας αρέσει), όλο και σε κάποια συζήτηση «περί έρωτος» θα εμπλακούμε αυτές τις ημέρες.

Σε κάθε τέτοια κουβέντα το μυαλό μου κατακλύζεται από σχετικές φράσεις και σκηνές βιβλίων όπου ο …φτερωτός έχει την τιμητική του. Άλλωστε έχουν γραφεί και ειπωθεί τόσο πολλά για αυτό το θέμα.

Ξεχωρίζω σήμερα 5 αγαπημένα μου βιβλία, που μεταφέρθηκαν και στη μεγάλη οθόνη, για να διαλέξουμε ποιο θα ξαναδιαβάσουμε ή θα ξαναδούμε ως ταινία.

[Η σειρά καταγραφής ξεκινά από το μυθιστόρημα που δημοσιεύθηκε παλαιότερα. Για τη σειρά με βάση την προτίμηση αποφασίζετε ελεύθερα…]

  1. Μεγάλες Προσδοκίες. Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς με την υπέροχη ιστορία του φτωχού και ορφανού Πιπ, που η ζωή τον φέρνει στους κύκλους της «καλής κοινωνίας» στη δύσκολη βικτωριανή εποχή. Είναι συναρπαστικό πόσες εμπειρίες, πόσες απρόσμενες αλήθειες και πόσο έντονα αισθήματα βιώνει ο ήρωας. Και τελικά – μένει ανικανοποίητος ο έρωτας; Από τις (πολλές) μεταφορές του στη μεγάλη οθόνη αγαπημένη μου παραμένει σταθερά η ταινία που σκηνοθέτησε ο Αλφόνσο Κουαρόν το 1998. Πρωταγωνιστούν ο Ίθαν Χοκ και η Γκουίνεθ Πάλτροου. Η ιστορία τοποθετείται στην Νέα Υόρκη και όλα είναι τόσο ατμοσφαιρικά. Σε αυτό συμβάλλει και το εξαιρετικό soundtrack, που ακούγεται και μόνο του. Ετοιμάζουμε ποτάκι και απολαμβάνουμε…

  2. Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ. Μυθιστόρημα κατά βάση αυτοβιογραφικό, που μας μεταφέρει στο Λονγκ Άιλαντ της Αμερικής την «εποχή της τζαζ». Μοναδική η γραφή του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, καταφέρνει να αποδώσει το οργιώδες κλίμα της εποχής: ποτοαπαγόρευση, λαθρεμπόριο, ακμή χρηματιστηρίου, πομπώδη πάρτι σε επιβλητικές επαύλεις. Έντονα τα συναισθήματα των ηρώων, η αλαζονεία των νεόπλουτων και το αίσθημα ανεπάρκειας για όσους δεν ανήκουν στον κύκλο αυτό, απέραντη μοναξιά αλλά και σφοδρός, εμμονικός, έρωτας. Η πιο πρόσφατη ταινία (2013, Μπαζ Λούρμαν) με βάση την αγαπημένη αυτή δυνατή ιστορία αγάπης έχει πρωταγωνιστές τον Λιονάρντο Ντι Κάπριο και την Κάρεϊ Χάνα Μάλιγκαν. Καλές ερμηνείες, φαντασμαγορικά κοστούμια, εξαιρετική μουσική επένδυση υπόσχονται μια όμορφη κινηματογραφική εμπειρία, ιδιαίτερα για όσους αγαπούν το τσάρλεστον, το σουίνγκ, την τζαζ.

  3. Δρ. Ζιβάγκο. Έχει χαρακτηριστεί ως το σημαντικότερο ρωσικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα. Ο Μπορίς Παστερνάκ (Νόμπελ 1958) παρέδωσε ένα βιβλίο βαθύτατα πολιτικό, μια μοναδική αφήγηση των ιστορικών γεγονότων στη Ρωσία τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Με φόντο την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο καταγράφει και μια μεγάλη ερωτική ιστορία, ένα σύνθετο χρονικό εντάσεων, απογοητεύσεων και ελπίδας. Τον ευαίσθητο, ιδεαλιστή και ποιητικό ήρωα Γιούρι Ζιβάγκο ενσαρκώνει με μοναδικό τρόπο ο Ομάρ Σαρίφ στην ομότιτλη ταινία του 1965. Δείτε τη βραβευμένη ταινία του Ντέιβιντ Λιν που μεταφέρει με τόση ομορφιά και απίθανα φυσική ροή τις εικόνες του μυθιστορήματος.

  4. High Fidelity. Του Νικ Χόρνμπυ. Σύγχρονος Βρετανός συγγραφέας, με προσιτό και ταυτόχρονα αιχμηρό λόγο, μας χαρίζει έναν ήρωα που θα μπορούσε να είναι φίλος η έστω γνωστός μας. Ο Ρομπ έχει κατάστημα μεταχειρισμένων δίσκων. Προσπαθεί να ξεπεράσει τον πρόσφατο χωρισμό του (δεν το επέλεξε, τον παράτησε η φίλη του) φτιάχνοντας λίστες top-five. Με συναισθηματική σοβαρότητα και υποβόσκουσα ειρωνική διάθεση, σπινθηροβόλο χιούμορ και σαρκασμό, ο Χόρνμπυ εμβαθύνει στον ανδρικό ψυχισμό. Πώς προσεγγίζουν οι άντρες τον έρωτα; Πώς αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις, τον γάμο, τη συμβίωση; Το βιβλίο μεταφέρθηκε με εξαιρετική επιτυχία στον κινηματογράφο (2000), αλλά στην ταινία η πλοκή διαδραματίζεται σε Αμερικανικό έδαφος. Έτσι, ο Τζον Κιούζακ φτιάχνει τις λίστες του στο Σικάγο, αντί για το Λονδίνο. Ως guest star βλέπουμε και τον Μπρους Σπρίνγκστιν. Σε κάθε περίπτωση η μουσική πρωταγωνιστεί.

  5. Εξιλέωση. Ίσως το καλύτερο μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓιούαν. Μια ιστορία που δομείται γύρω από ένα τερατώδες ψέμα αποτελεί το όχημα για την εξερεύνηση της παιδικής ηλικίας, του έρωτα, της ενοχής και της συγγνώμης. Η λαμπρή αφηγηματική τεχνική του συγγραφέα αποτυπώνει με συναρπαστικό τρόπο τα πάθη των ηρώων και τις συνέπειες του κακού. Θέματα όπως η αθωότητα, η ζήλεια, ο έρωτας, το πάθος, το ψέμα ενορχηστρώνονται με απαράμιλλη δεξιοτεχνία και το αποτέλεσμα είναι συγκινητικό. Με σεβασμό στο ομότιτλο βιβλίο και συνέπεια δημιούργησε το 2007 την αντίστοιχη ταινία ο σκηνοθέτης Τζο Ράιτ. Στους δύο κεντρικούς ρόλους απολαμβάνουμε τις καθηλωτικές ερμηνείες της Κίρα Νάιτλι και του Τζέιμς ΜακΑβόι, ενώ τη νεαρή συγγραφέα που σφάλλει εγκληματικά υποδύεται η εξαιρετική Σίρσα Ρόναν. Και τελικά; " Έρως ανίκατε μάχαν;"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαντά ο Άρης Σφακιανάκης

Σκέψεις με αφορμή το μυθιστόρημα «Εκεί που ζούμε», του Χρίστου Κυθρεώτη (εκδόσεις Πατάκη)

Δεδικαίωται; της Ηρώς Σκάρου